Värme
Vår värmecentral styrs av Egain Edge, som är en tjänst som sänker uppvärmningskostnaderna för våra fastigheter. Detta sker genom att styra värmen optimalt timme för timme, baserat på byggnadens energiegenskaper och detaljerad väderdata. Därmed utnyttjas energin effektivare, samtidigt som man får bättre komfort inomhus.
Uteluft tillförs våra lägenheter genom ventiler placerade under några fönster i varje lägenhet. Genom frånluftsventiler i kök och badrum sugs inneluft ut. Systemet är noga inställt för att tillräckligt luftutbyte ska ske. Om ett fönster ständigt står öppet, även med en liten springa, rubbas balansen mellan till- och frånluft och även inomhustemperaturen kan påverkas. Om du behöver vädra, gör detta genom att öppna fönster eller balkongdörr helt under en kort stund.
Upplever du att det är för varmt i lägenheten under den kalla årstiden, kan du försiktigt skruva ner en eller två termostater. Stäng dock inte helt, framför allt inte vid någon ventillationsintag, eftersom radiatorn då kan frysa vid låg utetemperatur.
VÄRME OCH VENTILATION
När du mäter temperaturen i din lägenhet ska du göra det mitt i rummet en meter från golvet. Om termometern visar under 20 grader flera dagar i rad är du välkommen att kontakta Nabos tekniska förvaltning och göra en felanmälan.
Det är bra att själv tänka igenom möbleringen. Det är viktigt att luften kan cirkulera runt elementen så att värmen sprids i rummet. Här är några vanliga problem:
- En soffa precis framför elementet hindrar värmecirkulationen. Dra ut den någon decimeter eller ställ soffan längs en innervägg, där det också är varmare att sitta.
- Har man ett bord vid fönstret så leds den kalla luften från fönstret längs med bordsskivan och ut i rummet, medan elementet bara värmer upp luften under bordet.
- En tjock gardin framför elementets termostatventil kan stänga inne den varma luften och lura termostaten att sänka värmen på elementet.
- Om du vill vädra din lägenhet när det är kallt ute ska det ske snabbt och effektivt, max fem minuter. Annars finns risk att temperaturen i din lägenhet påverkas.
- Använd bara spiskåpan under den tid som matlagning pågår. Om fläkten spiskåpan står på i onödan bidrar det till att värmen dras ur lägenheten och ersätts med kall luft som kyler lägenheten.
TERMOSTATER
Föreningen har vattenburen värme. Det kommunala fjärrvärmesystemet värmer upp en intern krets som sedan leds ut till lägenheter, lokaler och gemensamma utrymmen. Vattnet i rörledningarna beror på utetemperaturen — ju kallare ute, desto varmare vatten skickas ut i husen.
På varje radiator sitter en termostat där var och en har möjlighet att justera temperaturen i rummet, genom att strypa värmetillförseln till den temperatur man trivs med. Termostatventilen, innanför vredet, reglerar vattenflödet för att hålla önskad temperatur. Om utetemperaturen sjunker från t.ex. 0 grader till -10 grader så ser ventilen automatiskt till att inomhustemperaturen är densamma. Du ska inte behöva kompensera för detta manuellt.
En radiator överför värme till luften genom konvektion, vilket skapar ett luftflöde som värmer hela rummet. För bästa effekt ska elementen stå fritt för att tillåta maximal cirkulation.
Sammanfattningsvis några tips för ett bättre inomhusklimat
• Möblera så att elementen inte täcks.
• Vädra kort och effektivt, inte under en längre tid.
• Använd termostaten om du vill du ha lägre temperatur inomhus.
• Placera termometern på en innervägg, helst i ögonhöjd.
• Stäng av köksfläkten när den inte används.
• Låt friskluftsventilen alltid vara öppen.
Lufta element
Hur vet man då om luftning av element är det som behövs? Ett bra sätt att kontrollera om ett element fungerar som det ska är att känna om den övre halvan är varmare än den nedre. Om den nedre delen är varmare har det förmodligen bildats luftfickor och dessa behöver tömmas ut med hjälp av en elementnyckel. (Se bild nedan.) Ett annat tecken på luft kan vara att elementet ger ifrån sig ljud av olika slag.
Att lufta element i din lägenhet behöver inte vara så svårt och nedan hittar du instruktioner på hur du går tillväga. Du kan nämligen sköta din luftning av element helt själv utan någon hjälp från en hantverkare.
Lufta element instruktion – Hur du luftar elementen på bästa möjliga sätt?
1. Leta reda på var luftventilen sitter. Den brukar sitta högt upp på i änden av elementet.
2. Sätt en mugg, handduk, ett glas eller liknande under ventilen du ska åtgärda.
3. Skruva varsamt motsols med en elementnyckel tills du märker att luft börjar pysa ut, oftast räcker mindre än ett varv.
4. Så fort det börjar komma vatten i ett jämnt flöde är luften tömd och du bör dra åt igen. Detta kan ta allt från några sekunder till några minuter. (Finns ingen luft i elementet kommer vatten komma omedelbart). Se till att ventilen nu är stängd.
5. Kontrollera att luftventilen inte läcker, men dra inte åt för hårt då du vill kunna öppna den vid ett senare tillfälle igen.
6. Klart! Gå nu vidare till nästa element och börja om från punkt 1.
Det kan vara frestande att själv lufta elementen om det känns som att de inte fungerar som de ska. Men var försiktig! Om man gör det felaktigt finns det en stor risk för vattenskador. Det är därför bättre att överlåta luftningen till fastighetsskötaren.
Byt elementfilter
Filter måste bytas regelbundet, då ett hårt smutsat filter hindrar det viktiga tillflödet av friskluft. Rekommendationen är att byta en gång per år. Här ser du en kort film hur du kan göra.
Föreningen köper elementfilter in gemensamt och meddelar när de finns till försäljning. Pris ca 105 kr/st. (2023).
SÅ BYTER DU
- Öppna filterluckan i luftdonets överkant. Det gör du genom att ta tag i kanterna på luckans kortsidor och dra den rakt uppåt. Det kan vara lite trögt, men var lugn - det håller ! (*)
- Lyft upp det ”gamla” filtret genom öppningen
- För ner det nya filtret i öppningen. Filtrets etikett ska vara vänd in mot rummet
- ”Tumgreppet” på filtrets ram viks bakåt. Se till att filtret lutar mot elementet. Lägg tillbaka luckan och tryck till så att den låses fast
FILTERLUCKA
Det är viktigt att filterluckan, som sitter på luftdonets ovansida, är rätt placerad och ordentligt fastsatt. För att fästa luckan gör du så här:
Kontrollera att luckan är vänd åt rätt håll (etiketten ska vara rättvänd). Tryck till på ovansidan av luckan så att den fixeras på sin plats.
RENGÖRING
Easy-Vent kan vid behov torkas av med lätt fuktad trasa. Förutom regelbundna filterbyten krävs normalt ingen ytterligare rengöring.
GAMLA FILTER ÄR BRÄNNBART AVFALL
Förbrukade filter behandlas som vanligt brännbart avfall, alltså det du lägger i soppåsen efter källsortering. Avfallet återvinns som energi i förbränningsanläggningar, som i sin tur ger oss både värme och el.