Avlopp

Förebygg avlopsstopp

Det finns en hel del du kan göra för att förebygga ett avloppsstopp. Enkla, vardagliga rutiner som har stor betydelse för både ledningsnät, reningsprocesser och plånbok.

I köket

Vår livsstil är många gånger helt annorlunda idag än när många av våra bostäder byggdes. Till exempel är avloppssystemet i ett äldre hus i vissa fall inte dimensionerat att klara av vårt moderna vardagsliv. Att tömma kaffesump från espressobryggaren direkt i diskhon kan resultera i ett avloppsstopp. Det kan vara bra att tänka igenom hur vardagsrutinerna ser ut och anpassa detta efter hur bostaden är byggd.

Släng fett i hushållssoporna

Häller du ut flytande fett i avloppet kyls det av på sin väg genom avloppsrören där det stelnar. Till slut bildas avlagringar på avloppsrörets insida som leder till stopp och översvämningar.

Stopp i avloppsrör på grund av för mycket fett  i avloppen är ett växande problem. Får du olja över när du friterar mat så häll det i en plastburk och släng i hushållssoporna. Blir det fett kvar i stekpannan, torka ur det mesta med hushållspapper innan du diskar den. Fettet kan energiåtervinnas och bli skön fjärrvärme i vårt värmeverk.

Ha en sopkorg i badrum och toalett

Din toalett är ingen soptunna. Det är viktigt att tänka på vad du spolar ner om du vill förebygga avloppsstopp. 

Ha en sopkorg stående i badrummet så att du kan slänga våtservetter, pappersnäsdukar, bomullspinnar, bindor, tamponger, blöjor, kondomer, bomull, kattsand och annat badrumsavfall i den. På så sätt bidrar du till att vi kan rena ditt avloppsvatten mer effektivt.

Papper

Papper som har god hållfasthet även när det blir blött kallas våtstarkt papper. Hit hör till exempel hushållspapper, tvättservetter för barn och pappersnäsdukar. Slänger du våtstarkt papper i toaletten kan det orsaka stopp både inom fastigheten, i ledningsnät och pumpstationer. Toalettpapper är det enda papper som ska spolas ned eftersom det löses upp i små flagor när det blir vått medan en våtservett eller hushållspapper flyter omkring som ark och orsakar stopp i avloppsreningsverket. Det du spolar ned ska ha passerat kroppen först, förutom toapappret förstås!

Dålig lukt i badrummet?

Rensa golvbrunnen 

Har du stopp i golvbrunnen eller problem med dålig lukt i badrummet? Då är det förmodligen dags att rensa avloppet. Det är snabbt gjort. Vattenlåset ska hindra att dålig lukt tränger upp från avloppsröret. Men om det samlas hår, tvål och smuts i vattenlåset börjar det lukta illa från avloppsbrunnen.

Lyft ur vattenlåset

Ett modernt vattenlås ser ut som en liten hink. Det går lätt att lyfta upp eller vrida loss och kan då enkelt rengöras på in- och utsidan. Tänk på att den lilla gummilisten ska sluta tätt när du sätter tillbaka vattenlåset. En modern lägenhet är så välisolerad att det kan uppstå undertryck när man stänger ytterdörren och då kan vattenlåset hoppa loss.
          Om du har varit borta en längre tid kan vattenlåset torka ut. Det gäller särskilt under sommaren när det är varmt. Då spolar du bara vatten på golvbrunnen så fylls vattenlåset på igen.

Lukt ifrån toalettstolen

Ett annat mindre vanligt förekommande fel som vi ändå stöter på regelbundet lukt ifrån toalettstolen.
          Börja med att kontrollera att det finns tillräckligt mycket vatten i toaletten. Om så är fallet så kommer lukten sannolikt från tätningen mellan toaletten och avloppet och då har muggstosen – den packning som tätar mellan avlopp och toalett – sannolikt torkat eller utav något annat skäl gått sönder och klarar inte längre av att täta. Det som behöver göras i sådana fall är att koppla ur och demontera toaletten samt byta muggstosen.  Så här gör man. Den gamla plaststosen syns bakom montören.

Lukt från tvättmaskinsavloppet

Försök att rensa tratten rent från ludd. Hjälper inte det, kan övre tratten där slangen kommer in från tvättmaskinen ersätts med en nyare variant som har lock. Se länken här.

Du kan ge din tvättmaskin en grundlig djuprengöring och samtidigt ta bort dålig lukt genom att köra en omgång av  Dr.Beckmanns tvättmaskinsrengöring, som innehåller aktiv kol.