Ut- och insidan

Ingrepp i fasaden

Du får inte göra några som helst ingrepp i fasaden. Vår fasaduppbyggnad är mycket ömtålig och dyrbara skador kan uppstå om ytan skadas. Om något ska monteras på fasaden ska du först kontakta någon i styrelsen.

Bygglov för inglasning av balkongen

Oavsett om det redan finns inglasningar sedan tidigare i fastigheten så måste det finnas ett giltigt bygglov innan arbetet kan påbörjas. Ibland kan det redan finnas ett giltigt bygglov för inglasningar i föreningen. Kontrollera med styrelsen för att se om detta finns. Skulle det inte finnas ett giltigt lov så måste du själv ansöka om detta (ansökan görs till bygglovsenheten i din kommun). Ett bygglov för inglasning är tidsbegränsat – har det tidigare funnits i fastigheten så är det inte säkert att det fortfarande gäller.  

Parabol

Parabol får endast sättas upp innanför eget balkongräcke eller avgränsning av uteplats i markplanet. Antenn får inte fästas i väggen på grund av risk för fuktskador. Inga hål får borras i betongväggar, balkongens betongkonstruktioner, balkongräcke eller fönsterkonstruktioner. Inga kablar får hänga eller ledas utanför balkongen.

Dammlister

Dina dammlister behöver bytas ut regelbundet. Gör det i samband med en fönsterputsning så får du rabatt!
Dammlisterna monteras mellan bågarna på kopplade fönster och släpper igenom luft men inte smuts. Dammlisterna minskar behovet av fönsterputsning mellan glasen. Dammtätningslisten ger också varmare innerglas, minskar kallras och reducerar trafikbuller. Ibland kan man behöva lämna ett utrymme i t ex hörnen för att minska risken för kondens mellan bågarna. Kontakta
Rena Rutor
Telefon:08-777 60 71
Mobil: 070-43092 60
info@renarutor.se

Balkongskydd och markiser och persienner.

Balkongskydd och markiser ska sys av fastställt tyg. Godkänd tyg är SATTLER nr. 314-362-120 grön. 
Färgens Pantone-nr är 3435 C. Klicka på gröna rutan längst ner för större format!

Företaget Svenska Lamella på Jämtlandsgatan 120 i Vällingby (08-87 59 87) marknadsför tyget och hjälper dig. Om du hänvisar till Brf. Solängen, får du 15% rabatt. svenskalamella.se/kontakt/

 

Om du vill renovera

Att renovera och ändra planlösning hemma kan skapa en helt ny känsla och även höja bostadens värde. Som boende i en bostadsrätt får du renovera en hel del utan att ansöka om tillstånd. Till exempel får du måla och tapetsera om, lägga nya golv, byta vitvaror och riva icke bärande väggar. Men det finns några saker du absolut inte bör göra utan tillstånd från styrelsen och i vissa fall även kommunen.

Renoveringar som kräver tillstånd
Enligt bostadsrättslagen behöver du tillstånd från styrelsen för att:

Göra ingrepp i bärande konstruktion, exempelvis riva en bärande vägg.
Göra ändringar av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten. Du måste därför ha tillstånd för att flytta kök, badrum eller vattenburna element.
Göra annan väsentlig förändring av lägenheten – det kan till exempel handla om att du inte får ändra ventilationskanaler som kan påverka hela fastigheten.

Förutom tillstånd från styrelsen kan du även behöva kontakta din kommun för att göra en bygganmälan eller ansöka om bygglov. En bygganmälan krävs till exempel för att riva bärande väggar, dra om avlopp och ledningar och göra ändringar i ventilationssystemet.
Läs mer på boverket.se

Hur vet jag om en vägg är bärande?
Bärande väggar är sällan gjorda av gips utan snarare tegel, betong eller lättbetong, men att veta om en vägg är bärande eller inte är svårt att avgöra utan att först titta på en ritning över bostaden – och även då kan det vara svårt att se hur bostaden är konstruerad. Ibland kan styrelsen ha koll på sådana saker, i annat fall bör du kontakta en sakkunnig konstruktör som får titta på ritningar och väggar.

Bygga innervägg och ändra planlösning
För att ändra planlösning behöver man inte alltid riva en vägg, att dela av ett rum med en ny innervägg kan också göra stor skillnad. Kom bara ihåg att du bör kontakta styrelsen även när du ska sätta upp en ny vägg eftersom det kan påverka ventilationen i fastigheten.

För att slippa dyra kostnader – tänk på detta
Se alltid till att du får ett skriftligt beslut från styrelsen och kommunen, skulle en tvist uppstå i framtiden är det viktigt att du har något som kan styrka ditt ord. Blankett att ladda ner: Begäran om tillstånd till ändring i lägenhet.

Du kan spara mycket pengar genom att renovera själv, men tänk på att oavsett hur händig du är finns vissa arbeten som måste utföras av en fackman. Skulle du till exempel råka ut för en vattenläcka i ditt badrum och det visar sig att arbetet inte är gjort på ett fackmannamässigt vis täcker inte försäkringen för skadan och det kan bli en riktigt dyr historia.