Soprum

Dina sopor kan innehålla både farliga och värdefulla ämnen. Genom att sortera dina sopor väl, kan de tas omhand på ett säker sätt och det mesta kan återvinnas. Därmed skyddas människor och miljö. Vi kan också spara energi och naturresurser genom att använda materialen flera gånger.

Sopsortering är en del av EU:s plan för hur vi ska hantera vårt avfall så att miljö och människor inte kommer till skada.

Soprum

I föreningen finns två soprum som är avsedda för hushållssopor. Dessa sorterar du enligt de anslag som finns i soprummen. Du får inte ställa några sopor utanför kärlen. 
          Som grovsopor räknas allt som det inte finns ett kärl för i soprummet. Genom att sortera soporna minskar dessutom det avfall som riskerar att hamna på soptipp. Grovavfallet ska du lämna på närmaste återvinningscentralen.

Matavfallssortering.

Detta gör vi för att kunna
• sänka kostnaderna för sophämtning – matavfallshämtning är betydligt billigare än hämtning av övriga hushållssopor. I genomsnitt består en påse hushållssopor av 40 procent matavfall. Om du sorterar ut matavfallet kommer mängden övrigt hushållsavfall att minska. Ju bättre du är på att sortera ut matavfallet, desto lägre blir därför den totala kostnaden för sophämtning.

• bidra till en bättre miljö – matavfallet omvandlas till biogas som används som bränsle för bussar och bilar och till biogödsel som sprids som växtnäring i jordbruket. Detta leder till mindre fossila bränslen och konstgödsel – alltså renare luft och mark.

Alla lägenheter har fått en plastbehållare för papperspåsar samt anvisningar vad som räknas som matavfall. Ersättningspåsar finns i soprummen. Saknar du plastbehållaren för sortering, hör av dig.  Fråga gärna om du är osäker.

Förpackningar, glas, plast m.m.

I soprummet finns skyltar hur olika typer av avfall ska sorteras. Vi har särskild återvinning av papper, ofärgat glas, färgat glas, wellpapp/förpackning, plast, metall, elavfall, lampor och batterier.
 

När hämtas våra sopor?

Matavfallet tisdagar.
Hushållssopor torsdagar.
Glas varannan onsdag.
Pappersförpackningar varje torsdag
Plast varannan tisdag
Tidningar/returpapper en gång i månaden
Metallförpackningar varannan tisdag

 

Sopsorteringsguide för våra soprum:

Elavfall, batterier
Farligt avfall
Glas
Grovsopor
Hushållssopor
Metall
Papper, wellpapp
Plast
​Tidningar

 

Ordning och reda i soprummet

Var noga att sortera avfallet rätt. Ju renare fraktioner, desto lättare för miljöföretagen att återvinna. Felsorterat avfall skapar även lätt oreda i miljörummet. 

OBS! Flyttkartonger samt andra större kartonger/emballage från t.ex hemelektronik, möbler med mera, räknas inte som hushållssopor och ska slängas vid någon av kommunens återvinnningsstationer.

Lämnar du avfall som föreningen saknar hämtning för, som grov- eller miljöfarligt avfall (exv. trä, möbler och färgburkar), måste styrelsen eller avfallsansvarig ta hand om avfallet. Har du synpunkter på avfallshanteringen, vänd dig till styrelsen.

Om du anlitar hantverkare, måste du ansvara för att grovsoporna körs till återvinningscentral och/eller ansöka om tillstånd för byggsopor på trottoaren.